Congres 2023 – Richting geven: over visie en keuzes in tijden van schaarste

28 september 2023

De stad Rotterdam worstelt met tal van complexe vraagstukken, zoals klimaatverandering, ondermijning en armoede. Van de overheid, en dus ook de gemeente Rotterdam wordt steeds meer verwacht dat zij richting geeft in de aanpak ervan. Maar in de context van schaarse middelen, gespreide verantwoordelijkheden, een veranderende relatie tussen overheid en burger en de invloed van het neoliberale denken, blijkt dit nog niet makkelijk. Hoe maak je als gemeente keuzes? Hoe zet je een stip op de horizon en hoe vertaal je die naar het hier en nu? En wat is hierin de rol van de wetenschap?

Wat gaan we doen?
We zoomen in het op thema Richting geven en starten de middag met een reis terug in de tijd. Politicoloog en socioloog Merijn Oudenampsen komt vertellen over de rol van visie in het openbaar bestuur. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis en invloed van het neoliberale denken in Nederland. Tijdens het interactieve panelgesprek proberen we met verschillende partijen uit de stad een antwoord te geven op de vraag: wie moet er eigenlijk richting geven? Als afsluiting blik Hans Joosse terug op zijn jaren als coördinator bij GOVLAB010.

TijdOnderdeel
13:30 – 13:45Openingswoord Arwin van Buuren
13:45 – 14:20Merijn Oudenampsen
14:20 – 14:55Gerda van Dijk
14:55 – 15:10Pauze
15:10 – 16:00Panelgesprek met Hedy van den Berk (Havensteder), Martijn van der Steen (NSOB), Vincent Roozen (gemeente Rotterdam) en Mustapha el Boumeshouli (gemeente Rotterdam)
16:00 – 16:15Hans Joosse
16:15 – 16:30Afsluiting Arwin van Buuren

Merijn Oudenampsen – De terugkeer van de plannende overheid

Tot voor kort had visie geen goede naam in Nederland. Oud-premier Mark Rutte stond bekend om zijn afkeer van vergezichten. Die weerzin is terug te voeren op de neoliberale omslag van de jaren tachtig, toen overheidssturing in diskrediet raakte. De staat moest niet plannen maar faciliteren, zodat mensen op de vrije markt hun eigen beslissingen konden maken. Het marktmechanisme deed de rest. Het ministerie van VROM werd afgeschaft en op dossiers als woningbouw, stikstof en milieu werd zelfregulering verkozen boven een plannende overheid. Sinds kort waait er een andere wind. Op allerlei vastgelopen dossiers is langetermijnplanning onontbeerlijk gebleken. Een element hierin is het klimaat en de groene industriepolitiek. Ook steden als Rotterdam kunnen zich hier niet aan onttrekken.


Meld je aan via deze link. Wil je verzekerd zijn van een plekje? Wacht dan niet te lang met aanmelden!

Evenement details
  • Datum: 28/09/2023
  • Locatie: Timmerhuis
  • Deur open: 13:00 uur
  • Aanvang: 13:30 uur
  • Afloop: 17:00 uur